Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veijo Tidenberg, varapuheenjohtaja Aune Toivanen ja sihteeri Terttu Herranen saivat kuikkaviirin maakuntavaltuuston kokouksen yhteydessä. 

Kotalahden kyläyhdistyksen valinnassa korostui esimerkillinen työ oman kylän kehittämisessä sekä erilaisten rahoituksen hyödyntämisessä kylän kohteiden kunnostamiseen sekä uusien kohteiden avaamiseen. Kyläläisten käytössä on Kotalahti-talo ja hyvät tilat auttavat siinä, että kylällä voidaan järjestää erilaista toimintaa. Kotalahti-talolla vuonna 2017 oli 28 eri käyttäjäryhmää ja yli 140 erilaista tapahtumaa mm. kansalaisopisto, 4H-kerho.

Kyläyhdistyksen tavoitteena on ollut luoda hyvät olosuhteet kylän asukkaiden, ennen kaikkea nuorison ja muun aktiiviväestön liikunnan harrastamiselle. Kotalahdesta löytyy mm. frisbeegolfrata ja kuntotupa sekä uusimpana on kunnostettu jääkiekkokaukalo. Luontokohteita kylä ei ole unohtanut, vaan kyläläiset puuhasivat avustuksien ja talkootyön avulla Sorsaveden Koholahden rantautumispaikan, jonka avajaisia juhlittiin kesällä 2017. Kulttuuri ei ole unohdettu ja kyläläiset tekevät vuosittain teatteriretkiä lähialueille sekä kylän konsertit vetävät Kotalahti talon väkeä täyteen. Kotalahden Kyläyhdistys on pystynyt kasvattamaan omaa jäsenmääräänsä ja jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 301.

Kyläturvallisuutta on kohennettu hankkimalla varavoimala sekä sydäniskuri. Tiedotustoiminta on kylällä hyvin hallussa, kylä osaa viestiä omasta toiminnastaan niin kyläläisille kuin ulospain kuntaan ja koko maakuntaan päin. Kotalahden kyläyhdistyksen tulevaisuus näyttää valoisalta, uusia toimijoita on saatu mukaan, vauvoja syntyy kylälle ja uusia tapahtumia kaavaillaan lisää, kun Kotalahti-talon kunnostus saadaan päätökseen. Ja talkootyötä kylällä on tehty huimat 2557 tuntia viime vuonna, jossa tuskin kaikki tunnit ovat vieläkään mukana.

Vuoden Kylä valittu jo vuodesta 1987

Pohjois-Savossa Vuoden Kylä on valittu vuodesta 1987. Vuodesta 1993 Pohjois-Savon liitto ja Pohjois-Savon Kylät ry ovat tehneet valinnan yhteistyössä. Vuoden Kylä saa kunniakirjan ja kuikkaviirin Pohjois-Savon liitolta. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pohjois-Savon Kylät ry antoi valitulle kylällä 300 euroa kylätoiminnan hyväksi.