Pohjois-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtajan Kari Rajamäen mielestä Suomella ei ole varaa metsän ensiharvennusten laiminlyöntiin. Tällä hetkellä yli 1,6 miljoonaa hehtaaria metsää säilytetään negatiivisella korolla.

Rajamäki luottaa puuvarantojen riittävyyteen kestävällä tavalla, vaikka otettaisiin käyttöön entistä aktiivisempia toimia puun saatavuuden lisäämiseksi mm. kannustavalla metsäverotuksella ja metsänhoidon tehostamisella.

– Metsälakeihin on uskallettava tehdä ensiharvennukseen velvoittavia määräyksiä. Myös korjuumenetelmät vaikuttavat puunmyynnin halukkuuteen. Rajut avohakkuut eivät houkuta metsänomistajien eläkeikkunan maisemana, maakuntavaltuuston seminaaria Kuopiossa vetänyt Rajamäki totesi.

Ex-sisäministeri ehdottaa ratkaisuksi metsälakikomiteaa.

– Vuonna 1995 meillä oli historian ainut parlamentaarinen metsälakikomitea. Suosittelen samaa ratkaisua nykytilanteessakin, hän lähetti terveisiä Säätytalolle käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin.

Hän ottaisi myös maatalouspolitiikan tukiperiaatteet kriittiseen tarkasteluun.

– Alkavan EU-puheenjohtajuudenkin takia on syytä vaatia erilaisten maatalousalueiden tuotantosuuntien priorisointia ja tuen perusteita. Tällä hetkellä tukijärjestelmä ei ota riittävästi huomioon työvaltaisen ja työsidonnaisen maatalouden tarpeita.


Lisätietoja:
Kari Rajamäki, maakuntavaltuuston puheenjohtaja
p. 050 5113135, kari.rajamaki (at) pohjois-savo.fi