EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta on myönnetty miljoonaluokan rahoitus Hydroline Oy:n tuotekehitykseen.

Toimitusjohtaja Mikko Laakkonen ei paljasta tarkkaa summaa, mutta kyseessä on merkittävä kehityspanos pk-yritykselle, joka on käyttänyt viime vuosina 3-4 prosenttia liikevaihdosta tutkimukseen ja tuotannon kehittämiseen.

"Kyseessä on myös iso referenssi asiakkaillemme. Meillä on reilut kymmenen patenttia valmiina tai hakemusvaiheessa. Jalostamme niistä nyt konkreettisesti uusia tuotteita", Laakkonen kertoo Savon Sanomien haastattelussa.

Hydroline sai EU-komission arvioinneissa korkeat pisteet. Tuen myöntämiseen vaikuttivat Hydrolinen kansainvälisyys, mukautuva ja tuore liiketoimintasuunnitelma sekä analyysi kohdemarkkinoista.

Eurooppalaiseen lähes 80 miljardin euron tutkimus- ja innovointiohjelmaan valikoitui Hydrolinen lisäksi Suomesta vain viisi yritystä.

Oman tuoteperheen rakentaminen on Hydrolinelle kasvuloikka komponenttivalmistajan roolista järjestelmätoimittajaksi. Hydrauliikkasylintereihin lisätään antureita ja mittarointia, jotka tuottavat dataa laitteiden ohjausjärjestelmille.

"Olemme perustaneet palveluyksikön, jossa voidaan tehdä hydrauliikkasylinterien tehdaskunnostuksia. Olemme siirtymässä kohti laitteiden elinkaariajattelua", Laakkonen kuvaa.

Hydrolinen tilauskanta on piristynyt viime kuukausina lupaavasti. Sopimusvalmistajan asiakkaiden omat varastot ovat matalalla tasolla ja uusia tilauksia tulee välillä hyvin lyhyellä toimitusajalla.

"En tiedä, onko tämä trendi vai piikki, mutta tehdas on täynnä töitä", Laakkonen kertoo kahdessa vuorossa pyörivästä tuotannosta.

Hydrolinen palveluksessa on kansainvälisesti yli 200 työntekijää. Vuorelan pääpaikan lisäksi yhtiöllä on 20 työntekijän yksikkö Stargard Szczecinskissä Puolassa. Paikka sijaitsee kahden tunnin ajomatkan päässä Berliinistä.

Savon Sanomat 12.4.2015