Kuopioon rantautuu toukokuussa uusi kaksipäiväinen ruokakulttuuritapahtuma. Eurooppa lautasella -ruokafestivaali käynnistyy Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta.

Tapahtuman tuottajana toimiva Tarja Anunti Taustamarkkinat Oy:stä kertoo, että kaikki kuopiolaiset ravintolat ovat tervetulleita mukaan tapahtuman yhteistyökumppaneiksi omilla Eurooppa-aiheisilla menuillaan.

Ravintoloita kannustetaan luomaan festivaalipäiville arjesta poikkeavaa tunnelmaa, joka houkuttelee ihmisiä kohtaamaan ja seurustelemaan ruokailuhetken ääressä.

– Päivät ovat yhteisen syömisen ja eurooppalaisen ruoan rentoa juhlaa, johon toivomme mahdollisimman monen kuopiolaisen ja kaupungissa käyvän pääsevän osalliseksi. Nyt on lupa mennä vieraaseen pöytään syömään ja tutustua uusiin ihmisiin, Anunti sanoo.

Kuopiosta Euroopan ruokapääkaupunki

Kaksipäiväinen tapahtuma on samalla sekä Eurooppa-päivän valtakunnallinen päätapahtuma että osa Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön (ELO) Syödään yhdessä -kokonaisuutta. Hanke on mukana Suomi 100 -ohjelmassa.

ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki iloitsee leikkimielisestä ajatuksesta, että Kuopio julistautuu kahden päivän ajaksi Euroopan ruokapääkaupungiksi.

– On hienoa, että Kuopio haastaa muut suomalaiskaupungit pohtimaan satavuotiaan Suomen ruokakulttuuria suhteessa eurooppalaisiin ruokaperinteisiin. Tällaisia tapahtumia tarvitaan, sillä Suomessa vietetään eurooppalaisittain vähiten aikaa yhteisten aterioiden ja ruokahetkien ääressä, Kurunmäki muistuttaa.

Päivän ohjelmaan kuuluu ruokailun ohella ohjelmaravintola Maximissa järjestettävä yleisötapahtuma, jossa toastmasterina toimii stand-up koomikko Ali Jahangiri. Ruokateeman ympärillä kuullaan myös asiantuntijoiden puheenvuoroja.

Päivä jatkuu nuorille suunnatulla meet-and-greet -tapahtumalla, jossa on mahdollisuus tavata Suomen tunnetuimpia tubettajia ja päästä kovassa nosteessa olevan Jonas And I -bändin keikalle. Eurooppa-päivä päättyy yhteislauluillalla kaupungintalolla ja yhteistyöravintoloiden omilla iltaohjelmilla ja -menuilla.

Eurooppa-päivän valtakunnallista päätapahtumaa tukevat Pohjois-Savon liitto, Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto, Eurooppalainen Suomi ry ja ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus.

Eurooppa lautasella löytyy myös Facebookista

Lisätietoja:
Tiedottaja Jari Sihvonen, Pohjois-Savon liitto, 044 7142653, jari.sihvonen (at) pohjois-savo.fi
Tuottaja Tarja Anunti, Taustamarkkinat Oy, 040 1848488, tarja (at) bgmt.fi