EU:n terveysasioista vastaava komissaari Vytenis Andriukaitis vierailee Kuopiossa 10.–11. marraskuuta. Hän osallistuu perjantaina 11.11. pidettävään Kasvun karavaani -tapahtumaan, joka on kaikille avoin EU-aiheinen teemapäivä. Päivän aikana aikana keskustellaan alueellisella tasolla kansainvälisestä kilpailukyvystä, uusista työpaikoista ja investoinneista.

Viime vuonna Tampereelta käynnistynyt Kasvun karavaani on pysähtynyt aiemmin Vaasassa, Oulussa ja Espoossa.

Kuopiossa teemana on terveysteknologia, joka on nousemassa yhdeksi alueen uusista kasvun moottoreista. Arvioiden mukaan terveysteknologia työllistää Pohjois-Savossa noin 500 ihmistä.

Vierailu osuu sattumalta mielenkiintoiseen aikaan. Kuopion alueen kauppakamari ja Kuopion Yrittäjät julkaisivat äskettäin kunniahimoiset tavoitteet kahden sadan uuden yrityksen ja jopa 20 000 uuden työpaikan luomiseksi terveysteknologia- ja hyvinvointialoille vuoteen 2040 mennessä.

Torstaina Andriukaitis tutustuu KYSin Kaarisairaalaan, joka on yksi Euroopan nykyaikaisimmista sairaaloista. Koulutukseltaan liettualaiskomissaari on sydänkirurgi, joten hänen odotetaan kiinnostuvan erityisesti Kaarisairaalan lääkehuollon automaatioratkaisuista. Ohjelmassa on myös muita hanke- ja yritysesittelyjä.

Perjantaiaamuna komissaarin seuraan liittyvät suomalaiset europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri, Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen. Seurueelle esitellään Games for Health -verkoston pelillisiä innovaatioita ja palveluja, jotka mahdollistavat terveysteknologian hyödyntämisen muun muassa kuntoutuksessa, omahoidossa ja sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Seminaariosuuden päättävässä paneelikeskustelussa ovat mukana kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen ja Sari Raassina, Medfilesin toimitusjohtaja Tuija Keinonen, Rocsolen hallituksen puheenjohtaja Anssi Lehikoinen, Tekesin digitaalisuus-alueen johtaja Pekka Sivonen ja neurologian professori Hilkka Soininen. Englanninkielisen seminaarin moderaattorina toimii kuopiolaistunut amerikkalaisopettaja Tim Walker.

Tapahtuman järjestävät Euroopan komissio, Euroopan parlamentti, työ- ja elinkeinoministeriö, eduskuntatiedotus, Pohjois-Savon liitto, Kuopion kaupunki, Kuopio Innovation, Kuopion alueen kauppakamari ja Itä-Suomen yliopisto.