Antti Heikkinen luki kaimansa kirjoittaman kiitospuheen. Kuvassa toimituspäällikkö Riitta Raatikainen (vas.) ja maakuntajohtaja Marko Korhonen.

Sanavalmius, poikkeuksellinen sanomisen taito, erottaa varmimmin savolaiset kaikista muista suomalaisista ja maailmankansalaisista. Se on kieltä, jolla olemme olemassa toistemme kanssa. Sanavalmius on nopeaa hoksaamista, joka vie aina askeleen edelle muita. Se on kyky kääntää sydämen arimmat tunnot sanoiksi, ja sanoa kaikki olemalla oikeassa paikassa hiljaa.

Sanomisen taidon rohkaisemiseksi ja kannustamiseksi Pohjois-Savon liitto ja Savon Sanomat jakoivat Iisalmessa järjestetyssä maakuntapäivässä 15. elokuuta mualimanhistorian ensimmäisen tunnustuksen savolaisesta sanavalmiudesta. Tunnustuksen sai näyttelijä-kirjailija Antti Holma, jonka juuret ovat syvällä Sonkajärvellä.

Valinnan tehneeseen raatiin kuuluivat Savon Sanomien toimituspäällikkö Riitta Raatikainen, Iisalmen kulttuuritoimenjohtaja Sanna Marin-Kainulainen, kirjailija Sirpa Kähkönen ja Pohjois-Savon liiton tiedottaja Jari Sihvonen.

Raadin puheenjohtajana toiminut Riitta Raatikainen kehuu Anttia rohkeaksi ihmiseksi, jolla on sanottavaa, ja sitä tulee koko ajan lisää.

– Antti on moderni savolainen, joka hallitsee sekä perinteiset tekstit että uusimmat viestinnän välineet. Hän puhuu myös kehollaan. Sanavalmiushan on ilmaisun iloa ja voimaa, joka voi hakea muotonsa mistä vain. Vaikka sanat olisivat liikettä, kyllä savolaisen tunnistaa.

Antti ei päässyt Cheek-leffakuvausten takia pokkaamaan tunnustusta, mutta lähetti maa(kunna)nmainion kiitospuheen.

– Kyllä ee mikkään palakinto ou koskaan tuntunna niin hyvältä ku tämä. En minä hirveesti mittään palakintoja ou suanukkaan että elekee liikoo nyt itestänne luulla. Mutta se minua melekein kyyneliin asti liikuttaa ku minnäe yritän millon mihinnii mualimalle lähtee, nii aena savolaeset minut löötää ja sannoo: meille out tervetullu aena, suapi tulla käämään tae pitemmäks aekoo, aatolla piäsöö, hän kiitteli.