Vuonna 1982 Suomeen perustettiin 11 uutta kansallispuistoa. Yksi niistä yksi oli Rautavaaralla sijaitseva Tiilikkajärvi.

Elonkirjon päivä kutsuu kaikki juhlimaan 40 vuotta täyttävää kansallispuistoa sunnuntaina 22. toukokuuta Metsäkartanolle. Päivän ohjelmaan kuuluu muun muassa yhteisretki Pumpulikirkolle, jossa kuullaan musiikkia ja runoilija Tomi Kontion kirjoittama Tiilikkajärven kansallispuiston julistus. Metsäkartanolla on esillä "Minun Tiilikkajärven kansallispuistoni" -valokuvakilpailun näyttely. Lisäksi päivän aikana julkistetaan Tiilikkajärven Master plan. Myös muuta ohjelmaa on suunnitteilla.

Master plan on kokonaisvaltainen suunnitelma, jossa sisältää kansallispuiston laajennuksen lyhyen ja pitkän aikavälin kehittämisvaihdot, toimenpiteet ja rahoitustarpeet. Sen avulla voidaan vaikuttaa kohteiden suunnitteluun ja ylläpitoon.

Pohjois-Savon liitto on rahoittanut suunnitelman tekemistä 46 720 eurolla. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat lähes 60 000 euroa.

Elonkirjon päivän järjestävät yhteistyössä Rautavaaran kunta, Pohjois-Savon liitto, Europe Direct Kuopio ja Savonia-ammattikorkeakoulu.

Elonkirjon päivä kokoaa yhteen monta erillistä teema- ja juhlapäivää. Samana päivänä (22.5.) vietetään YK:n kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta sekä tehdä tutuksi ympäristönsuojelua.

Tiistai 24. toukokuuta on eurooppalainen juhlapäivä Euroopan kansallispuistojen kunniaksi. Päivä juontaa juurensa Euroopan ensimmäisistä kansallipuistoista, jotka perustettiin 24.5.1909. Silloin perustettiin yhdeksän ensimmäistä kansallispuistoa Euroopassa. Nykyisin päivää vietetään sadoissa Euroopan kansallispuistossa vuosittain. Ensimmäisen kerran päivää on vietetty 24.5.1999 ja siitä lähtien vuosittain.

Myös Metsäkartano viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuotta.