Senioreiden digipalvelut - miten hoidan asioitani verkkopalveluissa turvallisesti?

Järjestimme Vanhusten viikolla 6.10.2021 klo 12-14 Teams live -tapahtuman, jota pystyi seuraamaan omalta laitteelta tai eri puolilla Pohjois-Savoa järjestetyistä katsomoista. Mukana järjestelyissä olivat Savonetti ry, Nordea ja Pohjois-Savon OP.

Tapahtumasta julkaistaan tekstitetty tallenne.

Katso tiedot lähikatsomoista täältä.

Tapahtuman ohjelma:
12:00 Tilaisuuden avaus
12:05 Jaana Savolainen, Kuluttajaliiton Huijarit kuriin -hanke: Digihuijaukset ja niiden tunnistaminen 
12:35 Mirva Nättiaho-Rönnholm ja Satu Räsänen, KELA: Omakanta-esittely
12:50 Maria Puustinen, Digivieri-hanke: Suomi.fi-esittely 
13:05 Annukka Multanen, Nordea ja Leena Ruuskanen, Pohjois-Savon OP: Digitaaliset pankkipalvelut 
13:35 Tiina Brunell, Savonetti ry: Tuki ja opastus 
Keskustelua ja kysymyksiä

Digitukea kehitetään yhteistyössä

Pohjois-Savon digitukiverkoston toimijat pitävät yhdessä huolta siitä, että sähköiseen asiointiin on tarjolla apua koko maakunnassa. Verkostossa on mukana alueen kuntien ja muita viranomaisia, oppilaitoksia, yhdistyksiä, yrityksiä ja hankkeita.

Oletko digituen tarjoaja, kehittäjä, testaaja tai kouluttaja? Tule mukaan verkostoon ottamalla yhteyttä projektipäällikkö Maria Puustiseen. Verkostossa tutustut muihin digitukitoimijoihin ja saat uutta osaamista ja ideoita. Pääset jakamaan hyviä käytänteitä ja kehittämään yhdessä pohjoissavolaista digituen toimintamallia. Yhdessä tekeminen tehostaa viestintää ja lisää digituen näkyvyyttä. Verkosto kokoustaa Teams-alustalla joka kuukauden kolmas tiistai klo 14-15:30.

Pohjois-Savon liitto jatkaa digituen alueellista koordinointia Digivieri 2 -hankkeessa. Jatkohankkeen toteutusaika on 1.11.2020–31.10.2021.

Hankkeen tavoitteet

  • Alueella on aktiivinen digituen verkosto, joka vahvistaa asukkaiden mahdollisuutta saada digitukea ja asioida digikanavassa.
  • Alueen ajantasainen tilannekuva tukee digituen kehitystä.
  • Digituen tarjonta kehittyy alueellisesti kattavaksi ja vastaa tarpeeseen.
  • Vahva viestintä digituesta ja digitaitojen merkityksestä varmistaa, että asiakas saa ja löytää tarvitsemansa tuen.

Digituen alueellinen koordinointitehtävä on osa valtakunnallisen digituen toimintamallin toimeenpanoa. Tavoitteena on taata digituen saatavuus Suomessa niiden henkilöiden auttamiseksi, jotka eivät osaa tai pysty käyttämään digitaalisia palveluja. Digi- ja väestötietovirasto koordinoi digitukea valtakunnallisesti, ja valtiovarainministeriö tukee kehittämistyötä valtionavustuksella. Digivieri-hankkeen rahoitus koostuu tästä valtionavustuksesta sekä Pohjois-Savon kehittämisrahaston tuesta.

Hanketiimiin kuuluvat projektipäällikkö Maria Puustinen, erityisasiantuntija Toni Auvinen, viestintäasiantuntija Jari Sihvonen ja ohjausryhmän puheenjohtaja Riikka Pehkonen.

Digituen tarpeen ja tarjonnan tilanne 6/2021

Palvelumuotoilun loppuraportti

Mikä digituki?

Digitaalisten palvelujen tehtävä on helpottaa arkeamme, mutta kaikilla ei ole riittäviä taitoja ja mahdollisuutta niiden käyttämiseen. Siksi tarvitaan digitukea.

Digituki tarkoittaa sähköisen asioinnin, palvelun tai älylaitteen käytön tukea, jonka tarkoituksena on auttaa asiakasta käyttämään laitteita ja asioimaan itsenäisesti ja turvallisesti. Tukeen kuuluu myös sähköiseen palveluun ohjaaminen. Digituki voi olla etätukea (esimerkiksi chat-, puhelin- tai videotuki), lähitukea (asiointipisteet, vertaistuki, kotiin vietävä tuki) tai koulutusta (verkkokoulutukset, kansalaisopistojen koulutukset tai kurssit). Sen sisältö voi vaihdella sähköisen asioinnin opastamisesta sovellusten asentamiseen ja käyttöönottoon.

Digituki Suomi.fi-palvelussa »

Kansalaisneuvonnasta ohjausta julkisten palvelujen käyttöön ja tukea sähköiseen asiointiin »

Etänä annettava digituki

Digitaitojen ja etänä annettavan digituen merkitys korostuu koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Suomidigi.fi-sivustolle kerätään etädigituen tarjontaa alueittain ja valtakunnallisesti. Sivustolta löytyy myös vinkkejä digituen antamiseen. 

Etänä annettava digituki Suomidigi-sivulla »
Pohjois-Savon etätuki Suomidigi-sivulla »