Uusi Pohjois-Savo – täyden palvelun maakunta

Sote- ja maakuntauudistus on suurimpia hallinnon ja toimintatapojen uudistuksia, mitä Suomessa on koskaan tehty. Tavoitteena on nykyaikaistaa palveluja ja parantaa julkisen talouden kestävyyttä. Muutos koskettaa satojen tuhansien ihmisten työtä ja kaikkien kansalaisten palveluja. Uudet maakunnat aloittavat toimintansa 1.1.2019.

 

Valmisteluryhmä huolissaan liian raskaasta hallinnosta

pe 18. marraskuuta 2016 00.00.00

Pohjois-Savon maakuntauudistuksen valmisteluryhmä keskusteli torstaina 17. marraskuuta tulevien maakuntien hallinnosta. Maakuntajohtaja Marko Korhonen esitteli muulle ryhmälle lakiluonnosta tulevien maakuntien hallinnosta ja hallinnon valtion ohjauksesta.

– Kaavaillulla mallilla ei hallituksen ”ketterät maakunnat” tahtotila toteudu. Valmisteluryhmä oli tästä yksimielinen, valmisteluryhmän puheenjohtaja Kari Virranta sanoo.

– Jos lakiluonnos toteutuu, maakuntavirastoihin tulee sekä liian raskas hallinto että hallinnon ohjaus.

Maakuntauudistuksen lakiluonnokset menevät eduskunnan käsittelyyn kevättalven aikana. Sote- ja maakuntauudistuksen tarkoituksena on nykyaikaistaa palveluja ja parantaa julkisen talouden kestävyyttä.

Viisi alatyöryhmää esitteli selvitykset

Valmisteluryhmän kokouksessa kuultiin viiden maakuntauudistuksen alatyöryhmän (ICT, henkilöstö, kiinteistöt ja muu omaisuus, yhteistyöpinnat ja viestintä) selvitykset nykytilanteesta. Selvityksiin oli koottu muun muassa tietoa siitä, kuinka monta henkilöä eri virastoissa kyseisiä tehtäviä hoitaa, mitä omaisuutta uuteen maakuntavirastoon siirtyy ja kuinka asiakkaita tällä hetkellä palvellaan.

Hallinto- ja tukipalvelut -ryhmä päätettiin yhdistää Pohjois-Savon sote-valmistelun vastaavan ryhmän kanssa, jotta ryhmät eivät tekisi päällekkäistä työtä.

Pohjois-Savon uutta maakuntavirastoa valmistelee 17 työryhmää ja sote-uudistusta 24 työryhmää. Ensi vuoden alussa yhteistä uudistusta lähdetään sovittamaan vielä enemmän yhteen.

Kuntiin lähdetään kierrokselle

Valmisteluryhmä valtuutti muutosjohtaja Elsa Parosen valmistelemaan kunta- ja sidosryhmäkierrosta tammi-helmikuulle 2017. Tarkoitus on käydä jokaisessa Pohjois-Savon kunnassa sekä Joroisilla.

11 000 työntekijää

Näillä näkymin Pohjois-Savossa vuonna 2019 aloittavassa sotessa ja maakuntavirastossa työskentelee 11 000 työntekijää. Tulevaan maakuntavirastoon siirtyy tehtäviä ELY-keskuksesta, TE-toimistosta, aluehallintovirastosta, maakuntaliitosta ja kunnista.

Myös pelastustoimi olisi siirtymässä perustettavaan uuteen maakuntaan. Pohjois-Savon pelastuslaitoksessa työskentelee lähes 300 päätoimista ja noin 500 sivutoimista henkilöä. Jos uudistus etenee, ELY-keskukset, TE-toimistot ja maakuntien liitot lakkaavat 1.1.2019 lukien.

Lisätietoja:
Kari Virranta, puheenjohtaja p. 0295 026 699
Satu Vehreävesa, esittelijä p. 044 7142 648
Elsa Paronen, muutosjohtaja p. 044 7142 611

Ajankohtaista

Haemme muutosjohtajaa ja kahta assistenttia

Muutosjohtaja vastaa Pohjois-Savon maakuntauudistuksen ja uuden maakunnan toiminnan käynnistämisen esivalmistelusta sekä toiminnan käynnistämiseen liittyvistä tehtävistä. Palkattavista assistenteista toinen avustaa maakuntauudistuksen muutosjohtajaa ja toinen assistentti sote-uudistuksen valmistelun hankejohtajia.

Valmisteluryhmä nimettiin maakuntauudistukseen

Pohjois-Savon maakuntahallitus asetti tänään maakuntauudistuksen esivalmistelun valmisteluryhmän ajalle 1.9.2016–30.6.2017.

Maakuntauudistuksen valmisteluryhmä on pääosin kasassa

Maakuntauudistuksen esivalmistelutyöhön osallistuvat osapuolet ovat ilmoittaneet edustajansa Pohjois-Savon maakuntahallitukselle. Uudistuksen valmistelun poliittinen ohjaus on maakuntahallituksella ja maakuntavaltuustolla.