Uusi Pohjois-Savo – täyden palvelun maakunta

Sote- ja maakuntauudistus on suurimpia hallinnon ja toimintatapojen uudistuksia, mitä Suomessa on koskaan tehty. Tavoitteena on nykyaikaistaa palveluja ja parantaa julkisen talouden kestävyyttä. Muutos koskettaa satojen tuhansien ihmisten työtä ja kaikkien kansalaisten palveluja. Uudet maakunnat aloittavat toimintansa 1.1.2019.

 

Valmisteluryhmä huolissaan liian raskaasta hallinnosta

pe 18. marraskuuta 2016 00.00.00

Pohjois-Savon maakuntauudistuksen valmisteluryhmä keskusteli torstaina 17. marraskuuta tulevien maakuntien hallinnosta. Maakuntajohtaja Marko Korhonen esitteli muulle ryhmälle lakiluonnosta tulevien maakuntien hallinnosta ja hallinnon valtion ohjauksesta.

– Kaavaillulla mallilla ei hallituksen ”ketterät maakunnat” tahtotila toteudu. Valmisteluryhmä oli tästä yksimielinen, valmisteluryhmän puheenjohtaja Kari Virranta sanoo.

– Jos lakiluonnos toteutuu, maakuntavirastoihin tulee sekä liian raskas hallinto että hallinnon ohjaus.

Maakuntauudistuksen lakiluonnokset menevät eduskunnan käsittelyyn kevättalven aikana. Sote- ja maakuntauudistuksen tarkoituksena on nykyaikaistaa palveluja ja parantaa julkisen talouden kestävyyttä.

Viisi alatyöryhmää esitteli selvitykset

Valmisteluryhmän kokouksessa kuultiin viiden maakuntauudistuksen alatyöryhmän (ICT, henkilöstö, kiinteistöt ja muu omaisuus, yhteistyöpinnat ja viestintä) selvitykset nykytilanteesta. Selvityksiin oli koottu muun muassa tietoa siitä, kuinka monta henkilöä eri virastoissa kyseisiä tehtäviä hoitaa, mitä omaisuutta uuteen maakuntavirastoon siirtyy ja kuinka asiakkaita tällä hetkellä palvellaan.

Hallinto- ja tukipalvelut -ryhmä päätettiin yhdistää Pohjois-Savon sote-valmistelun vastaavan ryhmän kanssa, jotta ryhmät eivät tekisi päällekkäistä työtä.

Pohjois-Savon uutta maakuntavirastoa valmistelee 17 työryhmää ja sote-uudistusta 24 työryhmää. Ensi vuoden alussa yhteistä uudistusta lähdetään sovittamaan vielä enemmän yhteen.

Kuntiin lähdetään kierrokselle

Valmisteluryhmä valtuutti muutosjohtaja Elsa Parosen valmistelemaan kunta- ja sidosryhmäkierrosta tammi-helmikuulle 2017. Tarkoitus on käydä jokaisessa Pohjois-Savon kunnassa sekä Joroisilla.

11 000 työntekijää

Näillä näkymin Pohjois-Savossa vuonna 2019 aloittavassa sotessa ja maakuntavirastossa työskentelee 11 000 työntekijää. Tulevaan maakuntavirastoon siirtyy tehtäviä ELY-keskuksesta, TE-toimistosta, aluehallintovirastosta, maakuntaliitosta ja kunnista.

Myös pelastustoimi olisi siirtymässä perustettavaan uuteen maakuntaan. Pohjois-Savon pelastuslaitoksessa työskentelee lähes 300 päätoimista ja noin 500 sivutoimista henkilöä. Jos uudistus etenee, ELY-keskukset, TE-toimistot ja maakuntien liitot lakkaavat 1.1.2019 lukien.

Lisätietoja:
Kari Virranta, puheenjohtaja p. 0295 026 699
Satu Vehreävesa, esittelijä p. 044 7142 648
Elsa Paronen, muutosjohtaja p. 044 7142 611

Ajankohtaista

Sukupuolten tasa-arvo näkyy Pohjois-Savon valmistelutoimielimen valinnoissa

Pohjois-Savon maakuntahallitus käsitteli tänään kokouksessaan maakuntauudistuksen väliaikaishallinnon valmistelutoimielimen kokoonpanoa. Maakuntahallitus päätti pyytää kunnilta uusia esityksiä naisjäseniksi.

Maakunnan väliaikaishallinto käynnistymässä

Pohjois-Savon sosiaali- ja terveyspalvelu- eli PoSoTe-uudistus siirtyy kesäkuun alkupuolella suunnittelusta toimenpanoon väliaikaishallinnon perustamisella.

Pohjois-Savon väliaikaishallintoon esitetään 12-jäsenistä toimielintä

Pohjois-Savon maakuntahallitus pyytää maakunta- ja sote-uudistuksessa mukana olevia organisaatioita nimeämään edustajat väliaikaiseen valmistelutoimielimeen toukokuun loppuun mennessä.

Valmisteluryhmä huolissaan liian raskaasta hallinnosta

Hallituksen tavoite ketteristä maakunnista ei toteudu, jos lakiluonnokseen ei tule muutoksia.

Henkilöstö ja elinkeinoelämä vahvasti mukana uuden maakunnan rakentamisessa

Pohjois-Savon uutta maakuntavirastoa valmistelee 17 työryhmää, joiden työn käynnistyminen oli esillä maakuntauudistuksen valmisteluryhmän kokouksessa torstaina 27. lokakuuta.