250 000 asukasta, 18 kuntaa

Pohjois-Savo   –  Kuopion alue  –  on yhdistelmä onnellisia ihmisiä, rentoa asennetta ja huippuosaamista: tiedettä, teknologiaa, taidetta, teollisuutta ja turvallisuutta. Savolainen osaaminen ja monipuoliset luonnonvarat tarjoavat loistavia mahdollisuuksia uuteen kasvuun ja uudistumiseen sekä innovatiivisten tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen.

Pohjois-Savo on asukasluvultaan maan 
kuudenneksi suurin maakunta. Keskuskaupunki
 Kuopio on yli 111 000 asukkaan elävä ja kansainvälinen yliopistokaupunki Kallaveden rannalla. Kuopion seutu kuuluu elinvoima- ja kilpailukykymuuttujien perusteella maan dynaamisten kasvukeskusten kärkijoukkoon.

Varkaus on 22 000 asukkaan moderni teollisuuskaupunki maakunnan eteläosassa. Kaupungin menestys perustuu kansainväliseen huippuosaamiseen erityisesti energiateknologiassa ja puunjalostuksessa.

22 000 asukkaan Iisalmi on pohjoisen osan keskus. Iisalmen seutu tunnetaan kansainvälisesti arvostetusta koneteollisuudesta, vahvasta puutuoteteollisuudesta sekä monipuolisesta elintarviketuotannosta.

Teknologiateollisuutta Vieremältä Varkauteen

Pohjois-Savoon on keskittynyt paljon kansainvälistä teknologiateollisuuden huippuosaamista. Yritysten osuus maakunnan viennistä on 40 prosenttia ja työpaikoista 20 prosenttia. Kone- ja metallituoteteollisuuden menestystuotteita ovat mm. metsäkoneet (Ponsse), erikoisajoneuvot (Profile Vehicles), hydrauliset paalutuskoneet ja hydraulisylinterit (Junttan, Hydroline) sekä kaivoslaitteet (Normet).

Lisäksi maakunnassa toimii useita maailman johtavia energiateknologian (Andritz, Foster Wheeler), mekaanisen puunjalostuksen (Keitele Group, Lunawood, Stora Enso, Finland Laminated Timber) sekä kemian- ja kaivosteollisuuden yrityksiä (Yara).

Maakunnassa toimii yli 200 vientiyritystä, joiden tuote- ja palveluinnovaatiot edustavat alansa kärkiosaamista ja tunnetaan jo eri puolilla maailmaa kuten esimerkiksi Bellan lasikuitumoottoriveneet, Genelecin ja Amphionin äänentoistolaitteet sekä Myontecin puettavan älykkyyden ratkaisut.

Monipuolista biotaloutta

Runsaat uusiutuvat luonnonvarat, elinvoimainen alkutuotanto ja vahva elintarvikeosaaminen tekevät Pohjois-Savosta ennakkoluulottoman ja kansainvälisesti houkuttelevan biotalouden innovaatioympäristön.

Pohjois-Savo tunnetaan metsästä, maidosta ja marjoista. Maidon- ja lihantuotannossa maakunta on yksi maan vahvimmista alueista. Laadultaan savolainen maito on parasta koko EU:ssa. Siitä valmistetaan korkealaatuisia tuotteita kahdessa modernissa tuotantolaitoksessa, Valion Lapinlahden tehtaalla ja Maitomaan meijerissä Suonenjoella.

Suonenjoki on maankuulu mansikkakaupunki. Seudun mansikkapelloilla ja kausihuoneissa tuotetaan kolmannes koko Suomen mansikka- ja vadelmasadosta. Paikkakunnalla toimii myös Suomen suurin hillotehdas.

Savolainen elintarviketuotanto ja -tutkimus ovat Suomen kärkeä.