19 kuntaa, 248 000 asukasta

Pohjois-Savo on yhdistelmä onnellisia ihmisiä, rentoa asennetta ja huippuosaamista, tiedettä, teknologiaa, taidetta, teollisuutta ja turvallisuutta. Osaaminen ja monipuoliset luonnonvarat tarjoavat loistavia mahdollisuuksia kasvuun ja uudistumiseen sekä innovatiivisten tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen.

Pohjois-Savon asukasluku on noin 248 000 ja se on asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurin maakunta. Keskuskaupunki Kuopio on noin 119 000 asukkaan kansainvälinen yliopistokaupunki Kallaveden rannalla. Kuopion seutu, käsittäen kasvavan ja vireän 22 000 asukkaan Siilinjärven kunnan, kuuluu elinvoima- ja kilpailukykymuuttujien perusteella maan dynaamisten kasvukeskusten kärkijoukkoon.

Varkaus on 21 000 asukkaan moderni teollisuuskaupunki maakunnan eteläosassa. Kaupungin menestys perustuu kansainväliseen teollisuuteen erityisesti energiateknologiassa ja puunjalostuksessa.

21 000 asukkaan Iisalmi on pohjoisen osan keskus. Iisalmen seutu tunnetaan kansainvälisesti arvostetusta koneteollisuudesta, vahvasta puutuoteteollisuudesta sekä monipuolisesta elintarviketuotannosta.

Joroinen, swingaava Savon Pariisi, liittyi osaksi maakuntaa 1.1.2021 alkaen. Maakuntavaihdoksen myötä Joroisista tulee maakunnan 19. kunta. Lue lisää »

Monipuolista yritystoimintaa

Pohjois-Savossa on paljon kansainvälistä teknologiateollisuuden huippuosaamista. Näiden yritysten osuus maakunnan viennistä on yli 40 %. Kone- ja metallituoteteollisuuden menestystuotteita ovat mm. metsäkoneet (Ponsse), erikoisajoneuvot (Profile Vehicles), hydrauliset paalutuskoneet ja hydraulisylinterit (Junttan, Hydroline) sekä kaivoslaitteet (Normet).

Lisäksi maakunnassa toimii useita maailman johtavia energiateknologian (Andritz, Foster Wheeler), mekaanisen puunjalostuksen (Keitele Group, Lunawood, Stora Enso) sekä kemian- ja kaivosteollisuuden yrityksiä (Yara).

Maakunnassa toimii yli 200 vientiyritystä, joiden tuote- ja palveluinnovaatiot edustavat alansa kärkiosaamista ja jotka tunnetaan jo eri puolilla maailmaa, kuten esimerkiksi Bellan lasikuitumoottoriveneet, Genelecin ja Amphionin äänentoistolaitteet sekä Myontecin puettavan älykkyyden ratkaisut.

Runsaat uusiutuvat luonnonvarat, elinvoimainen alkutuotanto ja vahva elintarvikeosaaminen tekevät Pohjois-Savosta ennakkoluulottoman ja kansainvälisesti houkuttelevan biotalouden innovaatioympäristön.

Pohjois-Savo tunnetaan lisäksi metsästä, maidosta ja marjoista. Maidon- ja lihantuotannossa maakunta on yksi Suomen vahvimmista alueista. Laadultaan savolainen maito on parasta koko EU:ssa. Siitä valmistetaan korkealaatuisia tuotteita kahdessa modernissa tuotantolaitoksessa, Valion Lapinlahden tehtaalla ja Maitomaan meijerissä Suonenjoella.

Suonenjoki on maankuulu mansikkakaupunki. Seudun mansikkapelloilla ja kausihuoneissa tuotetaan kolmannes koko Suomen mansikka- ja vadelmasadosta. Paikkakunnalla toimii myös Suomen suurin hillotehdas.