Elintarvikkeet

Pohjois-Savo on Suomen vahvimpia maidontuotannon ja maito-osaamisen alueita. Maidontuotantoon ja -jalostukseen liittyvän osaamisen lisäksi maakunta on profiloitunut marja- ja erikoiskasvituotantoon, juomien valmistukseen ja melko uutena avauksena kalanjalostukseen. Pohjois-Savossa elintarvikeklusterin kehittämisestä tukee monipuolinen koulutus-, tutkimus- ja innovaatioverkosto.

Ammatilliset oppilaitokset tarjoat perustan vahvalle maatilayrittäjyydelle ja tuotantoprosessien kehittämiselle. Opetus- ja kehittämistoiminnassa korostetaan tuottavuuden nostamista myös panostamalla eläinten terveyteen ja hyvinvointiin. Savonia-AMK vastaa kokonaisvaltaisesti maitoalan kehittämisestä ja tarjoaa osaamista myös koko elintarvikeketjun kehittämiseen. Ympäristö- ja energiakysymykset ja niiden kokonaisvaltainen hallinta ovat nousseet uusiksi mahdollisuuksiksi. Edellä mainituissa asiakokonaisuuksissa verkostoituminen ja tiivis yhteistyö MTT:n, VTT:n ja Itä-Suomen yliopiston (UEF) kanssa luo innovatiivisen toimintaympäristön.

Maidon valkuaisaineet, marjat, kasvikset ja kalat ovat terveellisen ravinnon lähteitä. Niiden terveysvaikutuksista hyödynnetään vasta osa ja ravitsemus-, elintarvike- ja lääketieteen tutkimuksella on vielä paljon annettavaa elintarvikkeiden kehittämiseen.
UEF:n vahvuudet elintarvikepuolella liittyvät ravitsemustieteeseen ja elintarvikekehitykseen. UEF:n roolia alan kehittämisessä tulee vahvistaa ja erityisesti tiivistää yhteistyötä yritysten kanssa. Tämä koskee myös muita tutkimuslaitoksia. Elintarviketuotannossa ja -jalostuksessa veden käyttö ja valumat vesistöihin ovat runsaita, mikä edellyttää eri tutkimuslaitosten (VTT, GTK, UEF, THL ja amk) vesiosaamisen ja -teknologioiden hyödyntämistä. Tulevaisuudessa kasvava merkitys elintarvikejalostuksen kilpailukyvyn nostosta tulee eri alojen välisistä teknologia- ja osaamisvirroista. Niiden avulla voidaan mm. tehostaa veden, energian ja ravinteiden käyttöä, parantaa prosessien mittausta ja ohjausta, lisätä terveysvaikutuksia ja ruokaturvallisuutta ja saada uusia ideoita tuotekehitykseen.

Seudullisilla kehittämisyhtiöillä on omat profiilinsa alueiden vahvojen elintarviketuotteiden ja jalostuksen kehittämisessä ja osaamisen vahvistamisessa. Ylä-Savossa vahvuus on maidontuotanto, Sisä-Savossa marjat ja Varkaudessa kalanjalostus.

Kehittämistavoitteet vuoteen 2020:

  • Maitotalouden tuottavuus ja tuotantomäärän nostaminen
  • Hyvinvointia tukevat elintarvikkeet

Pohjois-Savon elintarvikealan uusimmat

20160628

Julkaistu 28.6.2016

Kirjolohen kasvatukseen viisi miljoonaa euroa

Pohjois-Savon ELY-keskus on myöntänyt Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta Keski-Savon teollisuuskylä Oy:lle rahoitusta kalan kasvatukseen tarkoitetun hallin rakentamiseen 1,8 miljoonaa euroa ja Finnforel Oy:lle kalankasvatuksessa tarvittavan kiertovesitekniikan ja altaiden hankintaan 3,125 miljoona euroa. Varkauden kalankasvatusinvestointi on yksi EU:n ohjelmakaudelle 2014–2020 laaditun Suomen elinkeinokalatalouden toimintaohjelman kärkihankkeista.

elintarvike

 
20150518

Julkaistu 18.5.2015

Elintarvikkeiden ja puutuotteiden viennin odotetaan lisääntyvän

Pohjoissavolaisten yritysten kansainvälistyminen näkyy uusimmissa rahoituspäätöksissä. Maakunnan yhteistyöryhmä puolsi maanantaina yhteensä yli 1,4 miljoonan euron rahoitusta kahdelle hankkeelle, joissa tähdätään elintarvike- ja puualan yritysten viennin kasvuun ja kansainvälistymiseen.

elintarvikekansainvälistyminenpuunjalostus

 
20150513

Julkaistu 13.5.2015

13 miljoonan euron investointi kotimaiseen elintarviketuotantoon

Uusi yhtiö rakentaa ensimmäisessä vaiheessa uusinta kiertovesiteknologiaa hyödyntävän kalankasvatus- ja käsittelylaitoksen Varkauteen. Rakennettava laitos tuottaa noin miljoona kiloa ekologisesti kestävällä tavalla tuotettua kalaa Suomen ja sen lähialueiden markkinoille.

elintarvikeVarkaus